Kosmas- ja Damianos-nimisiä pyhiä on synaksarionissa kolme eri paria: Palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Arabialaiset (muistopäivä 17.10.), palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Roomalaiset (muistopäivä 1.7.) ja palkattaparantajat Kosmas ja Damianos Vähäaasialaiset (joskus myös muodossa Aasialaiset, muistopäivä 1.11.).
Ormylian luostarin synaksarionissa todetaan (Osa 1, s. 409), että varhaisin Kosmaksen ja Damianoksen kunnioituksen todiste on heidän kunniakseen rakennetussa basilikassa, joka sijaitsee Kyrroksessa, nykyisessa Turkissa, Antiokiasta pohjoiseen. Basilika mainitaan pyhän Rabbulan, Edessan piispan elämänkerrassa noin vuonna 400. Kosmaksen ja Damianoksen kunnioitus levisi nopeasti läpi Rooman valtakunnan sekä idässä (Konstantinopoli) että lännessä (Rooma). Heidän laajalle levinneet kunnioitus ja reliikit ovat todennäköisesti syinä, miksi Kosmasta ja Damianosta alettiin pitää kolmena eri parina, vaikka todennäköisesti oli vain yksi pari. Kuitenkin kirkon synaksarion on muistanut kolmea eri paria pyhiä Kosmasta ja Damianosta varhaisista ajoista lähtien ja tällä sivustolla esitellään myös kolme paria.
Tämä artikkeli käsittelee kolmatta paria, pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damianos Vähäaasialaisia.
Kosmaksen ja Damianoksen elinaika sijoittuu Rooman keisarin Marcus Aureliuksen hallitusaikaan (161-180). Kosmaksen ja Damianoksen isä oli kreikkalainen ja pakana. Heidän äitinsä, myös pyhien joukkoon kanonisoitu pyhä Theodoti (muistopv. myös 1.11.), oli kristitty ja he olivat kotoisin Vähästä-Aasiasta (joidenkin lähteiden mukaan Mesopotamiasta).
Isän kuoltua poikien ollessa melko nuoria, äiti, pyhä Theodoti (muistopv. kreikk. 2.1./slaav. 1.11.) kasvatti lapsista hurskaita omalla esimerkillään ja lukemalla heille Pyhiä Kirjoituksia.
Vartuttuaan aikuisiksi veljekset opiskelivat lääketiedettä ja tutkivat eri kasvien parantavia ominaisuuksia ja kehittivät näin taitojaan lääkäreinä. Heistä tulikin molemmista erittäin taitavia alallaan, mikä olikin erinomainen asia aikana, jolloin alueella riehui monenlaisia epidemioita.
Kristittyjen tapaa parantaa sairauksia rukoilemalla pidettiin tuolloin noituutena. Siksi muun muassa Origeneen toimesta syntyi runsaasti kirjallisuutta, joissa selitettiin pakanallisen noituuden ja kristillisten ihmeiden välistä eroa.
Hurskaina ihmisinä Kosmas ja Damianos saivat Pyhän Hengen lahjan parantaa ihmisten sielun ja ruumiin sairauksia myös rukouksen voimalla. He käyttivät lahjaansa myös eläinten parantamiseen.
Koska he kiihkeästi rakastivat Jumalaa ja lähimmäisiään, he eivät koskaan ottaneet palkkaa parantamisestaan ja palveluksistaan. He seurasivat tiukasti Herramme Jeesuksen Kristuksen ohjetta:
"Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa." (Matt.8:10)
Kosmaksen ja Damianoksen maine levisi laajalle koko alueelle ja heidän luokseen tuli paljon ihmisiä parannettavaksi ja heitä pyydettiin usein sairaiden luokse.
Kerran he menivät pahasti sairaan naisen, Palladian, luo. Naista pidettiin toivottomana tapauksena sairautensa vuoksi ja muut lääkärit eivät enää suostuneet hoitamaan häntä. Uskon avulla ja palavien rukousten voimalla veljekset paransivat kuolemansairaan naisen ja hän nousi vuoteestaan täysin terveenä ja kiitti Jumalaa parantumisestaan. Kiitoksena parantumisestaan Palladia halusi antaa veljeksille pienen lahjan. Hän meni hiljaa Damianoksen luokse ja antoi hänelle kolme munaa ja sanoi: "Ota tämä pieni lahja Pyhän Eläväksitekevän Kolminaisuuden, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimessä." Kun parantaja kuuli Pyhän Kolminaisuuden nimen, hän ei voinut kieltäytyä lahjasta.
Kun Kosmas kuuli tapahtuneesta, hän tuli surulliseksi, sillä hän luuli veljensä rikkoneen lupauksensa palkatta parantamisesta. Kuolinvuoteellaan hän antoi ohjeet siitä, ettei Damianosta saisi haudata hänen viereensä. Kun Damianoskin kuoli kohta veljensä jälkeen, kaikki ihmettelivät, minne Damianos haudataan.
Silloin tapahtui Jumalan ihme. Kameli, jonka veljekset olivat parantaneet erämaassa, puhui ihmisen äänellä ja sanoi, että Damianos tulee haudata veljensä Kosmaksen viereen, koska hän ei ottanut munia palkaksi parantamisestaan vaan kunnioituksesta Pyhän Kolminaisuuden nimeä kohtaan. Näin veljekset haudattiin samaan paikkaan Theremaniin Mesopotamiassa.
Pyhien palkattaparantajien haudalla alkoi tapahtua ihmeitä. Lähellä Kosmaksen ja Damianoksen kirkkoa asui mies nimeltään Malchus. Eräänä päivänä hänen piti lähteä pitkälle matkalle ja jättää vaimo yksin kotiin. Rukoillen hän jätti vaimonsa veljesten suojelukseen. Mutta vihollinen otti erään Malchuksen ystävän muodon ja halusi tappaa vaimon. Kului jonkin aikaa ja hän meni vaimon luo ilmoittamaan, että Malcus oli lähettänyt tämän hakemaan vaimon Malchuksen luo. Vaimo uskoi tätä ja lähti mukaan. Mies vei vaimon syrjäiseen paikkaa, jossa hän aikoi tappaa tämän. Vaimo, nähdessään tuhon uhkaavan, pyysi Jumalaa apuun.
Paikalle saapui kaksi raivoisaa miestä, paholainen päästi naisen irti ja pakeni pudoten kalliolta. Kaksi miestä saattoi vaimon kotiinsa ja siellä hän kumarsi miehille ja sanoi: "Pelastajani, keille minun tulee olla kiitollinen lopun elämäni, mitkä ovat teidän nimenne?" "Olemme Kristuksen palvelijat Kosmas ja Damianos", miehet vastasivat ja muuttuivat näkymättömiksi.
Vapisten, mutta iloisena pelastumisestaan nainen kertoi tapahtuneesta kaikille. Ylistäen Jumalaa hän meni veljesten ikonin luoja ja kyynelsilmin kiitti pelastumisestaan ja vapautumisestaan. Tuosta ajasta lähtien veljeksiä on kunnioitettu pyhän ja loukkaamattoman avioliiton suojelijoina ja aviollisen elämän harmonian antajana. Jo varhain tämä kunnioitus levisi myös Venäjälle.
Ortodoksinen kirkko muistelee pyhiä palkattaparantajia Kosmas ja Damios Vähäaasialaista vuosittain heidän omana muistopäivänään marraskuun 1. päivänä. Heitä ei siis tule sekoittaa ensimmäisessä kappaleessa mainittuihin saman nimisiin pyhiin palkattaparantajiin Kosmas ja Damianos Roomalaisiin (muistopv. 1.7.) ja Kosmas ja Damianos Arabialaisiin (muistopv. 17.10.).
Tropari, 8.säv.
Pyhät omaa voittoa pyytämättömät parantajat ja ihmeidentekijät Kosmas ja Damianos, | katsokaa meidän vaivojemme puoleen. || Ilmaiseksi olette saaneet, ilmaiseksi myös antakaa meille.
Kontakki, 2.säv.
Saatuanne parantamisen armolahjan | te, jalot lääkärit ja ihmeidentekijät Kosmas ja Damianos, annatte sairaille terveyden. | Te, jotka maailmaa ihmeteoillanne parannatte, | katsokaa meidänkin puoleemme || ja hillitkää meitä vastaan tähdätyt vihollisen röyhkeät hyökkäykset.