Pyhä Sampson Vieraanvarainen oli rikkaan ja kuuluisan, mahdollisesti Konstantinos Suuren sukulaisiin kuuluvan roomalaisen perheen poika. Hän sai nuoruudessaan erinomaisen koulutuksen ja opiskeli lääketiedettä, jonka jälkeen hän ryhtyi hoitamaan ja parantamaan sairaita ilman palkkaa.
Vanhempien kuoleman jälkeen hän jakoi omaisuutensa köyhille ja vapautti orjansa ja aikoi mennä kilvoittelemaan erämaahan. Tässä tarkoituksessa hän matkusti ensin Roomasta itään, mutta Jumalalla oli toisenlaiset suunnitelmat Sampsonin varalle. Hän ohjasi Sampsonin toiselle tielle, palvelemaan lähimmäisiään ja niin hän saapui Konstantinopoliin.
Siellä hän asettui pieneen taloon, josta käsin Sampson alkoi hoitaa sairaita, kodittomia ja köyhiä ja huolehtia heistä. Herra siunasi Sampsonin toimet ja antoi hänelle lahjan parantaa ihmisten sairauksia ei vain olemalla hyvä lääkäri vaan myös Jumalan armon avulla.
Uutiset Sampsonin teoista levisivät pian kauaksi. Patriarkkakin kuuli hänen suurista teoistaan ja hyveellisyydestään ja vihki hänet pyhään pappeuteen.
Pian kävi ilmi, että pahasti sairas Hagia Sofiankin rakennuttanut keisari Justinianos (527-565) voisi mahdollisesti parantua vain Sampsonin avulla. Hartaasti rukoillen pyhä laittoi kätensä keisarin sairaan ruumiinosan päälle ja keisari parani. Kiitollinen keisari halusi antaa Sampsonille kultaa ja hopeaa, mutta pyhä kieltäytyi kaikista näistä ja pyysi Justinianosta rakentamaan kodin köyhille ja sairaille. Näin tapahtuikin ja keisari helposti saattoi täyttää pyhän toivomuksen rakennuttamalla Hagia Sofian ja pyhän Irenen kirkon välille suuren ksenonin, hoitolaitoksen, ja asetti samalla Samsonin kirkollisen kaluston hoitajakseen.
Sampson palveli ja auttoi loppuelämänsä köyhiä lähimmäisiään. Hän saavutti itse korkean iän ja lyhyen sairauden jälkeen hän luovutti henkensä Jumalan käsiin. Tämän on sanottu tapahtuneen mahdollisesti vuonna 530. Pyhä Sampson haudattiin pyhän marttyyri Mokioksen kirkkoon ja hänen haudallaan tapahtui lukuisia paranemisia.
Hänen hoitokotinsa pysyi auki myös hänen kuolemansa jälkeen. Koska pyhä ei ollut enää hoitamassa sairaita, kaikki ei mennyt enää suunnitelmien mukaan. Kaksi kertaa hän siksi ilmestyi unessa hoitokodin työntekijöille ja moitti heitä laiskuudesta.
Pyhän Sampsonin esirukouksia pyytävien toivomuksesta hoitokoti muutettiin myöhemmin kirkoksi ja sen viereen rakennettiin uusi hoitokoti asunnottomille. Konstantinopolissa vuonna 532 riehuneen voimakkaan tulipalon aikana pyhän Sampsonin hoitokoti säästyi suuremmilta tuhoilta. Hänen esirukouksiensa voimalla rankkasade sammutti tulen. Keisari rakennutti hoitokodin uudestaan ja lahjoitti hoitolaitokselle suuren vuosittaisen avustuksen.
Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjää ja palkattaparantajaa Sampsonia, sairaiden ja kodittomien hoivaajaa aina vuosittain hänen omana muistopäivänään 27. kesäkuuta.
Tropari, 8.sävelmä
Kärsivällisyydelläsi saavutit palkkion, oi pyhä isä, | koska pysyit lujana lakkaamattomassa rukouksessa ja rakkaudessa. | Suuressa rakkaudessasi köyhiä ja vaivattuja kohtaan, | sinä pidit huolta heidän sielujensa ja ruumiidensa tarpeista. | Nyt me hartaasti anomme sinua tarpeessamme, oi pyhä isä Samson, || ano Kristusta, meidän Jumalaamme, pelastamaan meidän sielumme.
Kontakki, 8. sävelmä
Niin kuin taitava lääkäri, oi viisas ja antelias isä, | sinä nopeasti tuot taivaasta parannuksen kaikille, jotka sinua anovat. | Veisuin ja ylistysvirsin me ylistämme sinua tänään, || antaen kunnian Kristukselle, joka parantaa meidät sinun kauttasi.