Pyhä Mikael Maleinolainen (Μανουήλ Μαλεΐνος) syntyi noin vuonna 894 Charsianin alueella (Kappadokia) ja sai kasteessa nimen Manuel.
Manuel oli Bysantin keisari Leo VI Viisaan (886-911) sukulainen. 18-vuotiaana Manuel lähti Bithyniaan Kyminasin luostariin vanhus Johannes Heladiteksen ohjaukseen ja siellä hänet vihittiin munkiksi nimellä Mikael. Huolimatta sukunsa maineesta hän täytti vaikeatkin kuuliaisuustehtävät osoittaen esimerkillistä suurta nöyryyttä.
Jonkin ajan kuluttua hän katsoi olevansa kelvollinen ottamaan vastaan pappeuden armon. Opiskellen jatkuvasti Raamatun tekstejä pyhä Mikael osoitti miten pappeuden pitäisi olla asianmukaisesti yhteen kasvanut luostarielämän kanssa ja hän saavutti suuren maltillisuuden taidon sekä omasi tarkkanäköisyyden lahjan. Hän oli myötätuntoinen ja ystävällinen niitä ihmisiä kohtaan, jotka tarvitsivat apua ja lohdutusta vastoinkäymisissään, Kiihkeiden rukouksien avulla hän suoritti myös monia ihmetekoja.
Monen vanhus Johanneksen johdossa vietetyn luostaritapahtuman jälkeen pyhä Mikael kysyi siunausta lähteä elämään erakkoelämää luolaan. Viisi päivää viikossa hän vietti rukoillen keskittyneesti ja vain lauantaina ja sunnuntaina hän tuli luostariin osallistuakseen jumalanpalveluksiin ja nauttiakseen Pyhistä Mysteeristä.
Hänen ylevän hengellisen elämänsä esimerkki houkutteli muitakin etsimään pelastusta. Lohduttomaan paikkaan nimeltään Kuivajärvi kunnianarvoisa Mikael perusti luostarin ympärilleen kerääntyneelle veljestölle ja antoi luostarille tiukat luostarielämän säännöt. Kun luostarin tulevaisuus oli varmalla pohjalla, pyhä Mikael meni vielä uudestaan syrjäiseen paikkaan ja sinne rakennettiin myös uusi luostari. Pyhän abban pyrkimyksillä koko Kyminasin vuori peittyi luostariyhteisöistä, joissa jatkuvasti rukoiltiin ihmisten ja maailman puolesta suojelusta Kaikkeinkorkeimmalta valtaistuimelta.
Noin vuonna 953 nuori Abraham tuli veljestöön ja hän menestyi pyhän Mikaelin ohjauksessa, joka antoi hänelle munkkinimen Athanasios. Myöhemmin pyhä Athanasios (muistopv. 5.7.) perusti maineikkaan Suuren Lavran, Athoksen ensimmäisen kinobiittisen luostarin. Lavran rakentamisessa hän sai suurta apua pyhän Mikaelin sisarenpojalta, tulevalta Bysantin keisari Nikeforos Fokakselta (963-969), joka tapasi Athanasiuksen vieraillessaan enonsa, pyhän Mikaelin luona.
Viidenkymmenen vuoden lakkaamaton luostarikamppailun jälkeen vuonna 962 pyhittäjä Mikael Maleinolainen antoi henkensä rauhallisesti Herralle.
Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Mikael Maleinolaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään heinäkuun 12. päivänä.
Back